Prednosti in slabosti namenskega gostovanja

Pri izdelavi spletnih strani se moramo odločiti, kje bodo vsebine gostovale in kakšna oblika gostovanja bo najbolj primerna. Ponudniki gostovanja ponujajo različne izbire, ki se razlikujejo tako na tehnološkem nivoju kot seveda tudi po ceni. Zato je nujno, da vedno izberete optimalen način gostovanja glede na svoje potrebe in finančne zmožnosti.

Namensko gostovanje

Ali poznate prednosti in slabosti najema »dedicated« strežnika?

Najbolj razširjeno je tako imenovano deljeno gostovanje, ki zadošča za večino spletnih strani, najbolj zahtevni skrbniki spletnih strani pa se lahko odločijo tudi za druge načine, na primer VPS gostovanje na virtualno zasebnem strežniku, reseller gostovanje z namenom nadaljnjega posredovanja prostora, gostovanje v oblaku, kjer je v sistem povezanih več strežnikov, ali namensko gostovanje, pri katerem gre za dejanski zakup fizičnega strežnika v celoti.

Prednosti odločitve za namensko gostovanje

Odločitev za namenski strežnik nam zagotavlja, da je strežnik namenjen zgolj nam in nam ga ni potrebno deliti z drugimi. Strežnik lastniško ni naš, temveč najet. Plačujemo torej najem in nam ni potrebno kupiti lastne stojne opreme, ki je izjemno draga. Z namenskim strežnikom si zagotovimo veliko količino prostora in popoln nadzor, običajno nam je na voljo napredno upravljanje, unikaten IP naslov, boljši sta zasebnost in varnost. Glavna prednost povsem samostojne uporabe je v tem, da druge spletne strani ne ovirajo delovanja naše, torej nimamo nobenih težav s prometom na strani. Lahko bi zapisali, da je ob pravilni nastavitvi strežnika delovanje optimalno. Prav zaradi tega se za namensko gostovanje oziroma namenski strežnik pogosto odločijo večja podjetja, ki imajo obsežnejše in zahtevnejše spletne strani ali obsežne in močno obiskane spletne trgovine.

Namensko gostovanje nam zaradi tega, ker je strežnik v vsej kapaciteti rezerviran zgolj za nas, omogoča popoln nadzor in možnost posodabljanja, ko je to potrebno. Prav tako si lahko strežnik prilagajamo in tako skrbimo, da so na njem programi in aplikacije, ki jih želimo.

Kadar neko stvar uporabljamo sami, hkrati skrbimo, da je varna. Do okužbe z virusom ali škodljivih kod ne more priti po krivdi ponudnika gostovanja ali njegovih drugih naročnikov.

Slabosti namenskega gostovanja

Ker si zagotovite svoj lasten strežnik, je seveda glavna težava v tem, da je namensko gostovanje precej dražje od klasičnega. Odločitev za namenski strežnik je tako smiselna le, če boste lahko z zaslužkom na račun spletne strani pokrivali stroške gostovanja, ne da bi pri tem ostali brez dobička. In kakšne so cene? Odvisno od lastnosti namenskega strežnika se lahko gibajo od 100 do 500 evrov ali še več.

Najem namenskega strežnika - cena

Mesečna cena za najem namenskega strežnika je lahko zelo visoka.

Ker je strežnik vaš in ga lahko sami upravljate, potrebujete za to tudi ustrezno znanje ali pa morate najeti administratorja. Kadar pride do tehničnih težav, jih morate odpraviti sami – ali pa ponovno nekoga najeti. Prav zaradi tega se za namensko gostovanje odločajo predvsem tista podjetja, ki imajo svoje IT strokovnjake z ustreznim tehničnim znanjem in izkušnjami.