Prednosti in slabosti VPS gostovanja

VPS gostovanje je super, a morda ne za vas. Tudi če vas je nekdo blazno navdušil nad njim, morate vedeti, da imajo njegova spletišča po vsej verjetnosti popolnoma drugačne potrebe kot vaša. Enako seveda velja tudi v obratni smeri: če vas nekdo želi prepričati, da je trenutno gostovanje čisto OK, se morda moti in je zdaj že skrajni čas, da naredite spremembo.

VPS spletno gostovanje

VPS spletno gostovanje

V nadaljevanju bomo odgovorili na vprašanje, kdaj se VPS gostovanje splača in kdaj ne. Pogledali si bomo tudi njegove prednosti in slabosti.

Slabosti VPS gostovanja

  • Slabosti VPS gostovanjaVPS gostovanje ima ‘relativne’ pomanjkljivosti, kar pomeni, da če si ga bo izbral začetnik, ki nima veliko izkušenj z administracijo strežnikov… no, to se lahko konča zelo slabo.
  • VPS gostovanje si morate v celoti vzpostaviti sami, sami skrbeti zanj, posodabljati sisteme in ga redno vzdrževati. Za lažje upravljanje si lahko sicer namestite cPanel, ampak nadzorno ploščo si morate namestit sami – za razliko od deljenega gostovanje, kjer v večini primerov pride že v paketu. Če pa že ne ravno cPanel, pa katera izmed drugih priljubljenih nadzornih plošč.
  • Pri začetnikih in vseh drugih, ki zaenkrat še niste najbolj vešči vzdrževanja strežnikov, vam lahko prav to povzroči največ preglavic, sploh ob morebitnih poskusih vdora in tukaj ni šale. Če navkljub temu še vedno želite VPS gostovanje, je najbolje, da skupaj z gostovanjem za doplačilo najamete še administratorja strežnika. Na dolgi rok bo to za vas najboljša rešitev.
  • Za marsikoga je največja slabost VPS gostovanja njegova cena, saj je storitev precej dražja kot deljeno gostovanje. Zaradi višje cene je za VPS strežnik običajno potrebno plačevati na mesečni bazi.

Toliko o slabostih VPS gostovanja. Ni jih veliko, a če se stvari ne lotimo na pravi način, lahko povzročijo hude glavobole.

Prednosti VPS gostovanja

  • Prednosti VPS gostovanjaHitrost, hitrost in še enkrat hitrost. Na srečo pa ne moremo mimo dejstva, da danes VPS strežnik ni več mnogo hitrejši od deljenega, saj so ponudniki gostovanja v svoje deljene strežnike pričeli vgrajevati SSD diske, ki so močno dvignili raven hitrosti delovanja. In zakaj smo zapisali ‘na srečo’? Ker je deljeno gostovanje mnogo cenejše.
  • Spletna stran se vam bo naložila zelo hitro, seveda ob predpostavki, da imate tudi druge stvari v povezavi s samim sistemom, na katerem temelji spletna stran, urejene. Ker si pri VPS gostovanju procesorja oz. RAM-a ne delite z drugimi uporabniki, vam nihče dodatno ne obremenjuje delovanja spletne strani, kar lahko predstavlja težavo pri deljenem gostovanju, če ponudnik nima pravilno nastavljenih strežnikov.
  • Pri najemu VPS gostovanja dobite dostop do strežnika, kar pomeni, da si lahko nanj namestite poljuben operacijski sistem s poljubno programsko opremo. Ravno zaradi tega je možno gostovati zahtevnejše ali zelo specifične aplikacije, ki na deljenem strežniku ne bi delovale.
  • Z zakupom VPS gostovanja postanete sam svoj šef in imate popoln nadzor nad vašim delom strežnika. Nujno je, da se dobro spoznate na administracijo. V takšnem primeru bo VPS gostovanje delalo za vas in ne obratno. Ko boste storitev enkrat preizkusili, o drugih oblikah gostovanja verjetno ne boste več razmišljali.

Kljub temu pa morate pretehtati, kdaj je VPS gostovanje smiselno in kdaj ne. Za ne največjo spletno trgovino ali blog, ki ima nekaj sto obiskovalcev dnevno, bo deljeno gostovanje več kot dovolj, skladno s povečevanjem obiska pa morate seveda razmisliti tudi o naprednejših oblikah gostovanja, ki bodo brez težav zmogle podpirati vaša spletišča.