Prednosti in slabosti deljenega gostovanja

Deljeno spletno gostovanje je vrsta gostovanja, kjer si več uporabnikov med seboj deli isti strežnik. To pomeni, da na enem fizičnem strežniku gostuje mnogo spletnih strani, vsakemu posamezniku pa pripadajo določene kapacitete strežnika. Z drugimi besedami to pomeni, da obstajajo nekatere omejitve, predvsem prostorske in procesorske.

Deljeno spletno gostovanje

Deljeno spletno gostovanje

Kot vsaka stvar ima tudi deljeno spletno gostovanje svoje prednosti in slabosti. Pa si jih kar oglejmo.

Prednosti deljenega gostovanja

 1. Prva prednost je zagotovo nizka cena, saj gre za najcenejšo vrsto spletnega gostovanja.
 2. Deljeno gostovanje je optimalna rešitev za kar 90 % spletnih strani.
 3. Ker za vzpostavitev in vzdrževanje strežnika v celoti skrbi ponudnik gostovanja, uporabniku ni potrebno biti tehnično usposobljen. Znanje Linuxa ni potrebno.
 4. Večina ponudnikov omogoča enostavno opravljanje z gostovanjem in domenami prek uporabniku prijazne nadzorne plošče. Največkrat je to nadzorna plošča cPanel, s pomočjo katere si uporabnik lahko namesti spletno stran, ustvari nov e-račun, kreira podatkovno bazo, pregleduje statistiko obiska spletne strani in podobno.
 5. Ker s strani uporabnika ni vzdrževanja strežnika, je porabljenega veliko manj časa, prav tako pa je prisotnih tudi manj skrbi in glavobolov.
 6. Vse več je ponudnikov, ki nudijo neomejeno prostora in gostujočih domen. Po drugi strani pa je res, da je potrebno prebrati tudi pogoje uporabe oziroma poslovanja, saj je ‘neomejeno’ še vseeno večkrat omejeno.
 7. Za večino uporabnikov je teža prednosti deljenega gostovanja precej večja od teže slabosti.

Slabosti deljenega gostovanja

 1. Glavno slabost deljenega spletnega gostovanja predstavlja omejitev virov oziroma sredstev, kot so podatkovni prostor, uporaba CPU-ja, e-računov ipd.
 2. Vsak uporabnik ima določene omejitve, saj si fizični strežnik deli s številnimi drugimi uporabniki. Če ima nekdo v danem trenutku zelo veliko prometa na svojo spletno stran in na ta način obremeni strežnik, lahko to občutijo drugi uporabniki (njihove spletne strani takrat delujejo počasneje).
 3. Celotno vzdrževanje strežnika je opravljeno s strani ponudnika gostovanja, in sicer na način, da zadovolji povprečnega uporabnika. To se lahko izkaže kot težava, če želimo uporabljati posebne module ali skripte.
 4. Na strežnik ne moremo dodajati svojih modulov, skript ali programskih rešitev.
 5. Naj omenimo še nekoliko počasnejše delovanje, čeprav to v zadnjih letih ni več tako opazno, saj so strežniki tehnično tako izpopolnjeni, da se v hitrosti lahko enakovredno kosajo z VPS gostovanjem.