Kako preveriti, ali je domena še prosta?

Ste vedeli, da je registriranih že več kot 130 milijonov domen s končnico .COM? Da se število registriranih .SI domen približuje številki 130.000? Trendi na tem področju so še vedno v porastu, zato ni nič čudnega, da je odlično prosto domeno najti vse težje.

Preverjanje prostosti domene

Ne veste, kako preveriti prostost domene? V nadaljevanju boste našli odgovor.

Če svoje še nimate, se nikar preveč ne obotavljajte. Morda je domena, ki bi bila za vaš posel kot nalašč, danes še prosta, že jutri pa je lahko povsem drugače. Pri tem seveda ni nujno, da gre za eno izmed prej omenjenih dveh končnic. Lahko gre npr. tudi za katero izmed tematskih domen, ki so v zadnjem letu ali dveh postale precej priljubljene. Nobena skrivnost več ni, da bo njihova priljubljenost v bližnji prihodnosti še močno narasla.

Preveri domeno – kje in kako?

Bi radi ugotovili, ali je določena domena še prosta, torej na voljo za registracijo, vendar ne veste, kako to storiti? Ena izmed možnosti je, da obiščete spletno stran katerega koli registrarja (npr. NEOSERV.si) in v okence za preverjanje vpišete želeni spletni naslov.

Druga možnost pa je, da obiščete spletno stran, ki je namenjena izključno preverjanju domen: www.preveri.si. Tudi v tem primeru v okence vpišete želeno domeno, na primer mojaspletnastran.si, in kliknete na gumb »PREVERI«.

Preveri domeno

Prostost domene lahko preverite z orodjem – preverjalnikom domen Preveri.si.

Počakajte nekaj sekund, da orodje preveri domeno in vam izpiše podatke o možnosti registracije. Če bo ta na voljo, se vam bo izrisala zelena kljukica in napis, da je domena prosta za registracijo. V kolikor pa bo že zasedena, boste obveščeni tudi o tem. V tem primeru se vam bo izpisalo nekaj podatkov o sami domeni in njegovem lastniku:

  • kdaj poteče,
  • pri katerem registrarju je bila registrirana,
  • na katere strežnike kažejo DNS zapisi,
  • kakšen status ima domena,
  • kdaj je bila registrirana,
  • komu pripada.

Koliko podatkov bo prikazanih, je odvisno od domenske končnice, poleg nje pa tudi od tega, ali se je lastnik odločil tudi za tako imenovano WHOIS zaščito. To je storitev, ki zakrije podatke o nosilcu domene, vedeti pa morate, da storitev ni »kompatibilna« z vsemi domenskimi končnicami. Pri večini nacionalnih domen (.si, .de, .at, …) ni mogoča, medtem ko je mogoča pri večini generičnih domen (.com, .org, .net, …).

Kot boste videli, lahko z orodjem Preveri.si preverite tudi DNS zapise – A, CNAME, MX in TXT. O njih pa več raje kdaj drugič, saj za članek, ki govori o tem, kako se preveri, ali je domena še na voljo za registracijo, omenjeni DNS zapisi res niso pomembni.

Ne pozabite preveriti tudi tematskih domen!

Že na začetku današnjega prispevka smo omenili tematske domene. Svetujemo vam, da poleg preverjanja .COM, .NET, .EU in .SI preverite tudi tematske končnice, povezane z vašim poslom oziroma dejavnostjo vaše spletne strani. Še posebej če imate namen postaviti spletno stran v angleščini, jih nikar ne spreglejte.

Tematske domeneNaj jih za konec le še nekaj naštejemo, da bo jasno, katere sploh so tematske domene:

  • .STUDIO, .AGENCY, .CENTER, .SHOP, .STORE, .BOUTIQUE, .BUSINESS, .CLUB, …
  • .EXPERT, .GURU, .NINJA, .PRO, .TIPS, .ROCKS, .LAWYER, .ADULT, .COACH, …
  • .FIT, .RUN, .SURF, .SKI, .ZONE, .GOLF, .TENNIS, .FOOTBALL, .BIKE, .FITNESS, …
  • .WINE, .BEER, .RECIPES, .MENU, .CAFE, .PIZZA, .PUB, .BAR, .DIET, .ECO, …

Ena izmed bolj priljubljenih tematskih domen je tudi .BLOG, saj pri njej jezik spletnega bloga ne igra nobene vloge. Primerna je tako za slovenski kot tuji blog.

Kaj torej še čakate? Preverite prostost domene in hitro registrirajte svojo!