3 nasveti za izbiro ustrezne domenske končnice

Pri izbiranju domene se nemalokrat ustavi ves svet. Imate super poslovno idejo, morda registrirate dejavnost, potem pa je potrebno registrirati še domeno. Na videz povsem enostavno opravilo se izkaže za nekoliko trši oreh. Pa ne, ker bi bilo to tako zelo tehnično zahtevno, pač pa iz povsem drugih razlogov.

Izbira domenske končnice

Pri izbiri domenske končnice marsikdo naleti na težave.

Pojavijo se razna vprašanja, ki kljujejo v možganih, vedno je okoli dovolj »prijateljev«, ki svetujejo to in ono, vam pa je pomembno le, da vse naredite prav. In kateri so tisti pravi nasveti za izbiro domenske končnice, ki jih je dobro upoštevati?

1. Izberite domensko končnico države, v kateri boste poslovali

Če bo vaša spletna stran namenjena poslovanju v Sloveniji, potem vsekakor izberite domensko končnico .si. Prvič zato, ker je Slovencem takoj jasno, da gre za »domačo« spletno stran, in drugič zato, ker iskalnik Google načeloma daje prednost domačim domenam.

Če boste poslovali v drugih državah, potem registrirajte njihove domenske končnice. Torej, če vaš posel teče (ali tudi) na Hrvaškem, v Avstriji in Italiji, vsekakor zakupite še domenske končnice .hr, .at in .it. Google bo zaradi tega precej prijaznejši do vas na SEO področju, kar pa je dandanes že kar precej nujno.

V kolikor ne želite imeti več spletnih strani na različnih domenah, lahko večjezično stran postavite na domeno s končnico .com. Nato preostale domene z nacionalnimi končnicami preusmerite nanjo – na ustrezne jezikovne različice.

2. Videli ste zanimive in zabavne končnice (.pizza, .live, .app …)

Tematske domene so na oko zabavne in priročne, a najprej pomislite, kaj želite uporabnikom s svojo domeno sporočiti. Če boste prodajali keramične ploščice, domena ploscice.pizza zagotovo ne bo najboljša izbira.

Tematska domena

Ste vedeli, da so vam na voljo tudi številne tematske domene?

Za spletno stran športnega klub je denimo primerna domenska končnica .club, a pomislite dobro, ali si bodo vaši uporabniki to zlahka zapomnili ali ne. Verjetno si ne želite, da bi iz navade vpisali domeno s končnico .si in morebiti pristali pri vaši konkurenci. Navadno, ko slišimo za neko spletno stran na radiu, si ne zapomnimo drugega kot ime domene.

3. Registrirajte več domenskih končnic

Če se boste denimo odločili za registracijo domenske končnice .com, naj vam ne bo pretežko registrirati enako domeno s končnico .si. Seveda predhodno preverite, ali sta obe sploh prosti. Načeloma je najbolje, da zakupite vse najbolj popularne domenske končnice, vključno z nacionalno, ki je v našem primeru .si.

Torej .com, .si (ali drugo nacionalno končnico, če boste poslovali v drugi državi), .net in denimo .eu. Spletno stran seveda postavite na tisti, za katero ste se odločili, da bo nosilna, preostale pa enostavno preusmerite nanjo.