Zakaj je cPanel najbolj priljubljena nadzorna plošča?

Prek nadzorne plošče upravljate svojo spletno stran in paket gostovanja, na katerem imate naloženo stran. Med drugim urejate mape in datoteke svoje strani, aplikacije, e-pošto in še več. V nadaljevanju vam predstavljamo tri priljubljene nadzorne plošče in navajamo razloge, zakaj je cPanel najbolj priljubljena nadzorna plošča na svetu.

Zakaj potrebujem nadzorno ploščo?

Nadzorna plošča je uporabniški vmesnik, prek katerega lahko upravljate praktično vse, kar je povezano z vašim paketom gostovanja. Gre torej za grafični vmesnik, ki omogoča enostavno in učinkovito delo. Tako lahko tudi neizkušen uporabnik (brez znanja administracije strežnikov) brez težav upravlja z zakupljenim prostorom na strežniku.

Zakaj je cPanel najbolj priljubljena nadzorna plošča?

cPanel velja za daleč najbolj priljubljeno nadzorno ploščo.

Večina nadzornih plošč omogoča dodajanje novih domen na paket gostovanja, ustvarjanje e-poštnih predalov ter njihovo pregledovanje, dostop do datotek in map, namestitev SSL certifikov, urejanje preusmeritev domen ter e-sporočil in podobno. Prav tako je prek nadzornih plošč običajno mogoče namestiti številne aplikacije, na primer WordPress, Joomlo, Magento in druge.

Lastnosti nadzornih plošč

V nadaljevanju smo primerjali nadzore plošče cPanel, Plesk in DirectAdmin. Najprej si poglejmo, katere so tiste lastnosti, ki so skupne vsem trem.

Upravljanje z DNS

Prek sistema DNS (Domain Name System) urejate DNS zapise, ki so povezani z domenami. Vse nadzorne plošče, omenjene v tem članku, vam ponujajo številna orodja, s katerimi upravljate domene, jih povežete s svojimi stranmi, preusmerite in še mnogo več.

Upravljanje s FTP

FTP (File Transfer Protocol) je protokol za prenos datotek med računalniki. V povezavi z nadzorno ploščo prek FTP upravljate z vsemi datotekami svoje spletne strani. Dodatno upravljate uporabnike in gesla, ki so potrebna za dostop do dela strežnika, na katerem gostuje vaša spletna stran.

Upravljanje z e-pošto

Z uporabo domene v e-poštnem naslovu (na primer info@vase-podjetje.si) bo vaša spletna predstavitev delovala bolj profesionalno, kot če za poslovne namene uporabljate katero od brezplačnih storitev, kot sta Gmail ali Outlook. Preko nadzorne plošče lahko enostavno ustvarite, nastavite in upravljate različne e-poštne predale. E-pošto torej lahko tudi pregledujete, prejemate in pošiljate.

Dostop do datotek

Z dostopom do datotek spletne strani lahko urejate, brišete, premikate in dodajate datoteke, ki so del vaše spletne strani. V nekaterih primerih je urejanje datotek prek nadzorne plošče preprosteje kot urejanje prek sistema ali programa, s katerim ste izdelali svojo stran. Nekatere datoteke pa lahko urejate le prek nadzorne plošče.

Upravljanje baze podatkov

Če izdelate spletno stran, na primer z orodjem WordPress, potem potrebujete tudi bazo podatkov. Večina uporabnikov z osnovnim znanjem računalništva sicer ne ureja podatkov v bazi, vendar je le-ta pomembna za normalno delovanje strani. V bazi so zapisani najrazličnejši podatki, na primer osnovne informacije o spletnem mestu, vsebina strani in povezave.

Upravljanje rezervnih kopij

Če vaša stran preneha delovati, jo lahko s pomočjo varnostne kopije povrnete v delujoče stanje. Menite, da se vam ne more zgoditi scenarij, da bi vaša spletna stran nehala delovati? Vdor spletnih napadalcev, DDoS napad, nedelujoča grafična predloga ali vtičnik in še marsikaj drugega je lahko razlog za nedelovanje strani in prav vsaka spletna stran je lahko podvržena kateri od naštetih težav. Povrnitev strani v delujoče stanje s pomočjo rezervne kopije je izvedljivo z uporabo nadzorne plošče.

Namestitev programov in aplikacij

Večina nadzornih plošč omogoča, da enostavno namestitve številne programe in aplikacije. WordPress, Joomla, Drupal, Magento, PrestaShop, phpBB in številne druge popularne sisteme lahko namestite z enim klikom, potem pa sledite korakom za uspešno nastavitev vseh potrebnih lastnosti.

Primerjava nadzornih plošč

Ste vedeli, da je na voljo več kot 20 različnih nadzornih plošč? V današnji objavi smo testirali tri, ki spadajo med najboljše. Na koncu objave pa smo razložili, zakaj je cPanel najbolj priljubljena – ne samo med testiranimi, temveč med vsemi razpoložljivimi nadzornimi ploščami.

cPanel

Na cPanel prisegajo številni ponudniki spletnega gostovanja, spletni razvijalci in uporabniki. Poglejmo, katere so njene največje prednosti:

 • napredni DNS urejevalnik in orodja za upravljanje spletne strani,
 • vrhunski varnostni ukrepi, kot so gesla za zaščitene imenike, zavrnitve IP naslovov itn.,
 • upravljanje in zaščita e-poštnih računov, skupaj z zaščito pred neželeno pošto,
 • širok izbor aplikacij, s katerimi razširite funkcionalnost svoje strani,
 • upravljanje datotek in FTP dostop,
 • upravljanje in ustvarjanje MySQL baz podatkov,
 • spremljanje in sledenje uspešnosti spletnega mesta,
 • ustvarjanje in upravljanje uporabniških računov,
 • spremljanje lastnosti strežnika, na katerem gostuje vaša stran,
 • samodejne varnostne kopije,
 • možnost uporabe lastnega logotipa v primeru priprave paketov gostovanja za nadaljnjo prodajo.
cPanel nadzorna plošča

cPanel v enostavnem grafičnem vmesniku ponuja mnoge funkcionalnosti.

Poleg vseh tehničnih možnosti, ki jih ponuja nadzorna plošča cPanel, je njena največja odlika zatovoto ta, da je preprosta za uporabo. Poleg prijaznega grafičnega vmesnika namreč naredite nov e-poštni predal z enim klikom, tudi če imate samo osnovno računalniško znanje, ali pa namestite spletno stran, trgovino, blog ali forum prej kot v eni minut. In ne samo to, nekatere funkcije so vam na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Plesk

Največja odlika nadzorne plošče Plesk je njen enostaven vmesnik. Priljubljen je predvsem pri evropskih ponudnikih spletnega gostovanja. Prednosti, ki jih ponuja, so:

 • ena redkih nadzornih plošč, ki deluje tudi na operacijskem sistemu Windows,
 • enostaven uporabniški vmesnik je prilagodljiv za različne vrste gostovanja (reseller, VPS …),
 • paket varnostnih orodij,
 • orodja za avtomatizacijo procesov,
 • upravljanje datotek, MySQL baz podatkov in FTP dostopov,
 • namestitev SSL certifikata z enim klikom.
Nadzorna plošča Plesk

Plesk je ena redkih nadzornih plošč, ki deluje tudi na OS Windows.

DirectAdmin

Še ena nadzorna plošča, ki jo odlikuje enostavnost uporabe. V minus ji sicer štejemo nekoliko zastarel vmesnik, na splošno pa so funkcije dobro razporejene. Nadzorna plošča DirectAdmin ponuja tri nivoje dostopa – administrator, uporabnik in reseller, tako da lahko vsakemu nivoju določite, katere funkcije lahko upravlja. Največje prednosti DirectAdmin so:

 • preprosto ustvarjanje dodatnih skrbniških računov,
 • ustvarjanje, spreminjanje ali brisanje DNS zapisov,
 • upravitelj IP-naslovov,
 • možnost ogleda statistike uporabe strežniških virov,
 • vgrajena orodja za preprečevanje prejemanja neželene pošte,
 • upravitelj FTP,
 • ustvarjanje in upravljanje MySQL baz podatkov,
 • možnost rednih varnostnih kopij spletnih mest,
 • širok izbor vtičnikov, ki omogočajo nadaljnjo razširitev funkcionalnosti.
Nadzorna plošča DirectAdmin

DirectAdmin je nadzorna plošča, ki ponuja številne uporabne funkcije.

Zakaj je cPanel nadzorna plošča najbolj priljubljena?

Kot lahko vidite, imajo vse nadzorne plošče v današnjem prispevku podobne lastnosti in možnosti. A vseeno med njimi izstopa cPanel, saj ponuja največ opcij in naprednih funkcij. Prav tako ima najbolj enostaven vmesnik, ki se ga hitro privadijo tudi tisti, ki imajo osnoven nivo računalniškega znanja.

S številnimi razširitvami in dodatki nadzorna plošča omogoča, da jo lahko izkoristijo in po svojih željah prilagodijo najbolj zahtevni uporabniki, ki cPanel uporabljajo na dnevni ravni. Razvijalci nadzorne plošče cPanel redno skrbijo za varnostne in druge posodobitve, zaradi katerih se zanjo odloča največ uporabnikov.

Če iščete slovenskega ponudnika spletnega gostovanja, ki ponuja uporabo nadzorne plošče cPanel, vam svetujemo NEOSERV. Poleg cPanel vam nudijo gostovanje na izredno hitrih in zanesljivih SSD strežnikih, dodatno pa nudijo še SSL certifikate in domene po zajamčeno najnižjih cenah v Sloveniji.