cPanel in e-poštni predali

O nadzorni plošči cPanel smo na blogu Web Hosting že pisali. Pred približno dvema letoma smo predstavili 7 uporabnih funkcij nadzorne plošče cPanel, pred dobrima dvema mesecema pa smo pripravili še vodič, kako na paket gostovanja dodati novo domeno. Če naš blog redno spremljate, o nadzorni plošči cPanel vsekakor nekaj že veste. Zagotovo to, da gre po mnenju mnogih neodvisnih raziskav za daleč najbolj priljubljeno nadzorno ploščo na svetu, s katero je upravljanje paketa gostovanja zares povsem enostavno.

Ko registriramo domeno in zakupimo spletno gostovanje, pridobimo tudi možnost uporabe e-poštnih predalov. Toda še preden jih dejansko lahko uporabimo, jih moramo ustvariti. V današnjem vodiču vam bomo nazorno prikazali, kako v nadzorni plošči cPanel ustvariti e-poštni predal, kako do njega dostopati in kako izvesti preusmeritev dohodne e-pošte na drug e-poštni naslov.

Kako v nadzorni plošči cPanel ustvariti e-poštni predal?

Po vpisu v nadzorno ploščo (za podatke o prijavi povprašajte pri svojem ponudniku spletnega gostovanja) poiščite skupino ikon »EMAIL«. Kot boste videli, je v tej kategoriji kar nekaj povezav. Kliknite na »Email Accounts«.

cPanel - Email Accounts

1. korak: Po vstopu v cPanel poiščite ikono Email Accounts in kliknite nanjo.

Kreiranje e-poštnega predala v cPanel je zelo enostavno. Določiti morate ime e-predala, ki bo prikazano pred znakom @ in zapisom vaše domene. Nato morate izbrati še geslo in ga dvakrat vpisati. Določite lahko tudi velikost predala, ki jo lahko kasneje kadarkoli povečate (če vam paket gostovanja to dopušča). Za začetek bo dovolj, da izberete 250 MB. Nato pa vam preostane le še klik na gumb »Create Account«.

cPanel - Ustvari e-poštni predal

2. korak: Izpolnite vsa tri polja, izberite kapaciteto in ustvarite e-poštni predal.

Čestitamo, pravkar ste ustvarili nov e-poštni predal.

Kako dostopati do e-poštnega predala?

Do svojega novega e-poštnega predala lahko dostopate kar prek spletnega brskalnika. Seveda lahko uporabite tudi katerega izmed priljubljenih programov za upravljanje z e-pošto, kot so denimo Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird, Mailbird, eM Client in podobni. Danes vam bomo pokazali, kako z e-pošto upravljate neposredno prek brskalnika.

Če ste ravno ustvarili nov e-predal, se že nahajate na pravi strani nadzorne plošče cPanel. V kolikor pa ste se vmes že izpisali, ponovno poiščite ikono »Email Accounts« in kliknite nanjo.

Kot boste videli, imate tukaj seznam ustvarjenih e-poštnih predalov. Na vašem seznamu bo torej zgolj en predal, spodnja slika pa jasno prikazuje, da sta na našem ustvarjena dva. Kakorkoli že, na desni strani boste videli gumb »More«. Kliknite nanj in izberite »Access Webmail«.

cPanel - Dostop do e-poštnega predala

3. korak: Izberite želen e-poštni predal in kliknite na Access Webmail.

V novem zavihku se vam bo odprla povezava, kjer boste lahko izbrali, s katerim spletnim odjemalcem želite dostopati do e-poštnega predala. Izbirali boste lahko med tremi različnimi.

Spletni e-poštni odjemalci

4. korak: Izberite enega izmed treh spletnih e-poštnih odjemalcev.

Čeprav so si med seboj precej podobni, vam priporočamo, da se odločite za Roundcube. Najbolje bo, da najprej kliknete na »Set as Default«. V tem primeru se vam bo naslednjič, po kliku na »Access Webmail« v prejšnjem koraku, samodejno zagnal e-poštni odjemalec Roundcube.

Roundcube - e-poštni predal

5. korak: Preverite, kako izgleda spletni e-poštni odjemalec Roundcube.

Na zgornji sliki si lahko ogledate, kako izgleda omenjeni spletni odjemalec. Ste dobili občutek, da je uporaba povsem enostavna? Drži, prepričani smo, da vam ne bo povzročala niti najmanjših težav.

Kako prejeto e-pošto preusmeriti na drug e-poštni naslov?

Bi radi, da vsa prejeta e-pošta pride tudi na vaš drug e-poštni naslov, npr. na Gmail? Zelo enostavno! V nadzorni plošči cPanel v skupini ikon »EMAIL« poiščite ikono »Forwarders« in kliknite nanjo.

cPanel - Forwarders

6. korak: V cPanel poiščite ikono Forwarders in kliknite nanjo.

Kliknite na moder gumb »Add Forwarder«, nato pa v zgornje polje vpišite prvi del vašega e-naslova, torej del pred @. Prepričajte se, da je v drugem polju izbrana prava domena. V polje pri »Destination« pa vpišite e-naslov, na katerega želite preusmeriti prejeto e-pošto.

cPanel - Preusmeritev e-pošte

7. korak: Preusmerite dohodno e-pošto na želen e-poštni predal.

Po kliku na spodnji gumb »Add Forwarder« bo ustvarjena preusmeritev e-pošte na želen e-poštni predal. Pošto boste od sedaj naprej prejemali na dva naslova. In seveda – če boste preusmeritev želeli odstraniti, to lahko vedno storite.