Kako na paket gostovanja dodati novo domeno?

Imate že dlje časa zakupljeno spletno gostovanje, na katerem imate postavljeno spletno stran? Bi zdaj radi registrirali dodatno domeno, vendar niste prepričani, če jo boste lahko gostovali na svojem paketu? Za začetek se pozanimajte, koliko domen podpira vaš paket gostovanja. Obrnite se kar na ponudnika in ga povprašajte, koliko dodanih domen lahko poleg nosilne gostujete na strežniku.

Če boste prejeli odgovor, da lahko gostujete le eno domeno, bo potrebno zakupiti večji paket gostovanja. Običajno ponudniki prav nič ne komplicirajo in vam paket enostavno nadgradijo. Tako, zdaj ko veste, da lahko s svojim paketom povežete več domen, pa je čas, da registrirate domeno. In ko boste z registracijo domene končali, jo morate kot »dodano« domeno dodati v nadzorno ploščo. V nadaljevanju si oglejte, kako to uredite v nadzorni plošči cPanel.

Dodana domena v nadzorni plošči cPanel

Ko ste zakupili paket gostovanja, vam je ponudnik na vaš e-poštni predal poslal sporočilo, v katerem je bilo zapisanih nekaj dostopnih podatkov. Med njimi je tudi podatek za dostop do nadzorne plošče. Večina ponudnikov gostovanja uporablja cPanel, ki združuje funkcionalnost, preglednost in enostavnost uporabe. Poiščite torej dostopne podatke in se prijavite v nadzorno ploščo.

Prijava v nadzorno ploščo cPanel

1. korak: Prijavite se v nadzorno ploščo cPanel.

Kot verjetno že vidite, je osnovna stran nadzorne plošče cPanel sestavljena iz dveh delov – iz glavnega, kjer je na voljo cel kup ikon, ter iz stranskega stolpca, kjer so na voljo podatki o porabi zmogljivosti paketa gostovanja. V glavnem delu poiščite razdelek DOMAINS in kliknite na ikono Addon Domains. Tukaj boste na paket lahko dodali novo dodano domeno.

Addon Domains

2. korak: Poiščite ikono Addon Domains in kliknite nanjo.

Zdaj bi se morali nahajati na strani, kjer so zgoraj prikazana tri polja. Ko boste izpolnili zgornje polje, v katerega morate vpisati domeno, ki jo želite dodati na paket gostovanja, se bosta drugo in tretje polje izpolnili samodejno. Kot je prikazano na spodnji sliki, lahko obkljukate tudi možnost kreiranja FTP računa. Tega sicer lahko ustvarite tudi kasneje.

Create an Addon Domain

3. korak: Vpišite domeno, ki jo želite dodati, in potrdite izbiro.

Ste vpisali svojo novo domeno? So izpolnjena vsa tri polja? Preostane vam le še klik na gumb Add Domain in domena bo dodana na vaš paket gostovanja.

Domeni ne pozabite nastaviti DNS zapisov

Če boste na nov spletni naslov postavili stran, ta še ne bo vidna, saj morate domeno z DNS zapisi povezati s paketom gostovanja. Zopet preverite e-sporočilo, ki ste ga prejeli ob zakupu spletnega gostovanja. Takrat ste namreč prejeli tudi podatek o najmanj dveh DNS zapisih.

Kaj pa zdaj? Prijavite se v naročniški center, kjer urejate svoje kontaktne podatke, pregledujete račune, imate nadzor nad registriranimi domenami in zakupljenimi paketi gostovanja itd. Kjer imate naštete domene, izberite novo domeno, ki jo želite povezati z gostovanjem. Nastavite ji DNS zapise iz e-poštnega sporočila, potrdite spremembo in počakajte nekaj ur, da novi zapisi stopijo v veljavo pri vseh ponudnikih interneta.

DNS strežniki

4. korak: V naročniškem centru domeni nastavite ustrezne DNS zapise.

Ne najdete DNS zapisov? Ste jih našli, vendar ne veste, kam jih je potrebno vpisati? Za same DNS zapise se obrnite na ponudnika gostovanja, za informacijo o tem, kam jih vpisati, pa povprašajte svojega registrarja.