7 uporabnih funkcij nadzorne plošče cPanel

Nakup spletnega gostovanja pogosto vključuje tudi dostop do nadzorne plošče cPanel. Gre za daleč najbolj priljubljeno nadzorno ploščo, ki jo uporabljajo uporabniki po celotnem svetu. Njena velika popularnost je posledica dejstva, da je izredno preprosta za uporabo, hkrati pa nudi vse funkcionalnosti, ki si jih uporabnik sploh lahko želi.

Nadzorna plošča cPanel

V nadaljevanju vam predstavljamo 7 najbolj uporabnih funkcij cPanela.

Dodane domene

Dodane domeneKo se boste vpisali v svojo nadzorno ploščo cPanel, boste na levi strani lahko videli, katera je nosilna domena vašega paketa gostovanja. Če vaš paket nudi možnost gostovanja več domen, pa je prav funkcija ‘dodane domene‘ tista, ki vam omogoča dodajanje novih domen na strežnik. V prvo polje boste morali vpisati novo domeno (skupaj s končnico), v drugo pa dodati še geslo, ki pa ga najverjetneje ne boste nikoli potrebovali – seveda pa ne bo odveč, če si ga vseeno nekam zapišete.

Zbirka skript Softaculous

SoftaculousSoftaculous je zbirka skript oziroma aplikacij, v kateri se nahajajo tako sistemi za postavitev spletnih strani in spletnih trgovin, kot tudi forumov, galerij, anket, ERP sistemov in socialnih omrežij. Softaculous močno olajša namestitev izbranega sistema, saj ga na izbrani paket gostovanja lahko namestimo v zelo kratkem času – z le nekaj kliki in izpolnjenimi polji. Daleč največkrat nameščen sistem prek zbirke aplikacij Softaculous je sistem za upravljanje spletnih vsebin WordPress.

E-poštni predali

Elektronska poštaV nadzorni plošči cPanel lahko enostavno ustvarjate nove e-poštne predale ter urejate ali brišete obstoječe. Prav tako lahko do posameznih poštnih predalov dostopate, seveda le v primeru, da poznate njihova gesla, ki so bila nastavljena ob nastanku. E-poštnim predalom lahko spreminjate velikost, poleg tega pa lahko elektronskim naslovom tudi dodajate preusmeritve na druge e-naslove.

Varnostne kopije

Varnostne kopijeČe vaš ponudnik spletnega gostovanja podpira avtomatsko ustvarjanje varnostnih kopij, je nadzorna plošča cPanel mesto, kjer do varnostnih kopij lahko dostopate. Na voljo so varnostne kopije datotek, podatkovnih baz, elektronske pošte, CRON opravil, DNS con in SSL certifikatov. Za ponastavitev na prejšnjo verzijo morate izbrati le datum varnostne kopije ter domeno, za katero želite, da izgleda, kot je izgledala na izbrani datum v preteklosti.

Upravitelj datotek

Upravitelj datotekEna izmed najpogosteje uporabljenih funkcij v nadzorni plošči cPanel je zagotovo tudi upravitelj datotek, prek katerega dostopate do datotek na strežniku. Tako na svojem računalniki ne potrebujete nameščenega FTP programa, saj lahko datoteke urejate ter prenašate na svoj disk ali strežnik kar s pomočjo aplikacije v cPanelu.

Podatkovne baze

phpMyAdminPodobno kot do datotek na strežniku lahko v nadzorni plošči cPanel dostopate tudi do podatkovnih baz, ki so tako ali drugače povezane z vašim spletiščem. Če smo bolj natančni, lahko dostopate do phpMyAdmin vmesnika, kjer posamezne podatkovne baze lahko urejate, uvažate in izvažate.

Spletna statistika

AWStatsKot zadnjo izmed največkrat uporabljenih funkcij nadzorne plošče cPanel naštevamo še aplikacijo za pregled statistike obiska spletne strani. Obstajajo različne aplikacije, najbolj verjetno pa je, da boste imeli na razpolago AWStats, kjer si lahko pogledate, kako obiskano je vaše spletišče in na katerih podstraneh se obiskovalci najpogosteje zadržujejo. Za vse možnosti, ki jih omogoča AWStats, vam priporočamo, da si aplikacijo ogledate kar sami, saj si jo je enostavno interpretirati.