Spletno gostovanje – partnerski programi

Eno izmed možnosti, kako priti do cenejše cene za spletno gostovanje, predstavlja partnerski program. V Sloveniji zaradi majhnosti trga partnerski oziroma affiliate programi še niso tako razširjeni kot v tujini, dejstvo pa je, da se jih pojavlja vse več. Pa si najprej poglejmo, za kaj pri partnerskem programu sploh gre.

Pri partnerskem programu so udeleženi trije akterji. Ponudnik izdelka ali storitve, oseba, ki izdelke ali storitve promovira, ter kupec. Lahko bi rekli, da je ključni pri celotnem procesu oglaševalec, ki s promocijo izdelkov/storitev ustvarja zaslužek. Oglaševalec se s ponudnikom običajno dogovori za določen procent provizije od višine zneska prodaje.

Partnerski program - trije akterji

V Sloveniji je kar nekaj ponudnikov spletnega gostovanja, ki partnerski program omogočajo tako pravnim kot tudi fizičnim osebam. Eden izmed njih je tudi NEOSERV.si, pri katerem oglaševalec, v kolikor je prodaja uspešno realizirana, prejme 25 % od prodaje.

Kako proces izgleda v praksi? Na njihovi spletni strani se registrirate in si na ta način ustvarite svoj profil. Znotraj nadzorne plošče vam je na voljo promocijski material, s katerim še lažje oglašujete njihovo storitev spletnega gostovanja. Prav tako pa se v nadzorni plošči nahaja tudi partnerska povezava.

Partnerska povezava

To je unikatna URL povezava in se torej razlikuje od partnerskih povezav drugih partnerjev, ki prav tako promovirajo njihovo storitev. Ko nekdo preko vaše unikatne povezave obišče spletno stran ponudnika in izvrši nakup paketa gostovanja, se provizija zabeleži v vaši nadzorni plošči. Koristite jo lahko za nakup domene ali spletnega gostovanja. V primeru, da je provizija nižja, kot stane paket gostovanja, doplačate le preostali znesek cene storitve.

Na kakšne načine lahko delite povezavo? Možnosti je veliko. Če imate lastno spletno stran, sta možnosti vsaj dve. Prva je, da vstavite banner na dobro vidno mesto – na primer v glavo ali stranski stolpec strani. Druga pa je, da napišete članek, v katerem pohvalite njihove storitve in jih priporočite, zraven pa dodate še partnersko povezavo. Možnosti za zaslužek si dodatno povečate, če naredite kar oboje. Druga možnost je, da spletno gostovanje pohvalite na socialnem omrežju Facebook ali Twitter, in prav tako zraven vnesete partnersko povezavo. Priporočamo vam, da je pohvala pristna in izvirna.

Povezavo delite na socialnem omrežju

Bo imel vaš prijatelj ali znanec v kratkem spletno stran? Svetujte mu, naj gostuje pri ponudniku, pri katerem ste prejeli partnersko povezavo, le-to pa mu seveda pošljite in ga prosite, da zakup spletnega gostovanja opravi preko vaše povezave. Prepričani smo, da ne bo imel nič proti, saj vam bo s tem pomagal, sam pa ne bo zaradi tega prav nič na slabšem.

Izkoristite partnerski program spletnega gostovanja in si znižajte račun!