Kje gostovati WordPress?

Spletno stran v današnjih časih lahko postavimo zelo hitro. Pri tem so nam v veliko pomoč sistemi za urejanje spletnih vsebin, saj je njihova namestitev preprosta, za večino sistemov pa obstajajo tudi že izdelane grafične predloge. Brez dvoma najbolj uporabljen sistem za vnos in urejanje vsebin je WordPress, ki je odprtokodni, kar pomeni, da je prost za uporabo. Brezplačno si ga lahko namestite tudi sami, kar pa je najlepše, pa je to, da lahko izbirate med več tisočimi brezplačnimi grafičnimi predlogami, poleg tega pa so na voljo tudi številni vtičniki, prav tako brezplačni.

Kje gostovati WordPress

Seveda poleg brezplačnih predlog in vtičnikov obstajajo tudi plačljivi. Če želite, da je vaša spletna stran za nekaj stopničk bolj unikatna, potem ne bo odveč, da se odločite za plačljivo grafično predlogo. Zanjo boste odšteli približno 50 €, kar je še vedno precej ceneje, kot če se odločili za povsem unikaten dizajn, za katerega bi verjetno odšteli vsaj 300 €, cene pa se gibljejo tudi do več tisoč evrov. Kar pa se tiče vtičnikov, bodo za neko klasično spletno stran, blog ali nezahtevno spletno trgovino zadoščali brezplačni vtičniki, za bolj specifične želje pa bo potrebno seči v denarnico.

Da ne odplavamo preveč v sam WordPress, ki vam je po vsej verjetnosti že poznan, se raje osredotočimo na spletno gostovanje. Vprašanje, ki se pogosto zastavlja, se glasi, kakšna vrsta spletnega gostovanja je primerna za WordPress spletno stran. Odgovor ni enak za vsa WordPress spletišča, saj so nekatera precej bolj zahtevna od drugih.

WordPress - spletno gostovanje

Za preprosto spletišče ali blog je najboljša izbira deljeno gostovanje, saj z izbiro VPS ali celo namenskega gostovanja ne boste glede samega delovanja prav nič na boljšem. Poznalo se bo edino v vaši denarnici, na odzivnosti spletne strani pa zagotovo ne. Najbolj pomembno je, da je sama spletna stran optimizirana, saj pogosto prav neoptimizirana stran predstavlja ozko grlo, kar se tiče hitrosti delovanja. Poskrbite za čim krajšo kodo, .js datoteke združite v eno, prav tako tudi .css datoteke, nato pa končno datoteko minimizirajte. Namestite si vtičnik za predpomnjenje, npr. W3 Total Cache. Ne pozabiti pomanjšati velikosti datotek slik, saj so tudi slike pogost vzrok za počasnost delovanja spletnega mesta.

Glede na to, da kakovostno deljeno gostovanje zadošča tudi za Magento spletne trgovine, lahko brez skrbi gostujete WooCommerce spletno trgovino. Ampak še enkrat poudarjamo, da mora ponudnik gostovanja zagotoviti zares hitro odziven strežnik, zato se pred nakupom o tem pozanimajte. Ponudniku recite, da vam pokaže kakšen primer spletne trgovine, ki gostuje na njegovem deljenem strežniku. Tako boste še najlažje dobili občutek, kaj lahko pričakujete.

Gostovanje Magento ali WooCommerce spletne trgovine

Za velike spletne portale in obsežne spletne trgovine z več tisoč izdelki deljeno gostovanje po vsej verjetnosti ne bo zadoščalo. V takšnem primeru bo boljša odločitev gostovanje na virtualnem strežniku, kjer boste imeli določeno procesorsko moč, količino notranjega pomnilnika in prostora na strežniku samo zase.