Spletno gostovanje naj bo hitro in odzivno!

Se tudi vam kdaj zgodi, da postanete nervozni in neučakani, ko naletite na počasi delujočo spletno stran? Kaj v takšnem primeru naredite? Še naprej ostanete na strani in po nepotrebnem zapravljate svoj dragoceni čas ali okno raje zaprete in poiščete spletno stran s podobno vsebino ter se do informacij dokopljete veliko hitreje? Najverjetneje slednje, saj danes res nihče nima prav dosti časa in volje za čakanje, na lastnikih spletišč pa je, da le-ta delujejo čim hitreje.

Odzivno spletno gostovanje

Odzivno spletno gostovanje

Ko se odločamo za spletno gostovanje, moramo biti pozorni na kar nekaj lastnosti. Ena izmed njih je tudi hitrost oziroma odzivnost strežnikov, saj prav ta lastnost bistveno vpliva na hitrost nalaganja spletnih mest. In ko govorimo o odzivnosti spletnih strani, se moramo zavedati, da v povezavi s strežnikom nanjo vplivajo trije dejavniki:

  • zmogljivost strežnika
  • lokacija strežnika
  • kakovost povezave z internetom

Zmogljivost strežnika

Zmogljivi strežnikiČe naša spletna stran deluje počasi, je možen vzrok za to zastarel strežnik. Prav tako je možno, da na strežniku gostuje daleč preveliko število spletnih strani. Zato je zelo pomembno, da izberemo ponudnika spletnega gostovanja, za katerega smo prepričani, da uporablja visoko zmogljivo strežniško opremo. Nekateri ponudniki imajo svojo opremo predstavljeno kar na svoji spletni strani – v tem primeru je najverjetneje oprema dobra, saj ne bi oglaševali zastarelih strežnikov. Lahko pa ponudnika o opremi povprašamo kar sami in naredimo hitro raziskavo.

Lokacija strežnika

Odzivnost spletne strani je v veliki meri odvisna tudi od tega, kje se nahaja strežnik. Denimo, da naša spletna stran v angleškem jeziku gostuje na strežniku v Sloveniji. Obiskovalcu iz Nemčije se bo stran prikazala hitreje kot obiskovalcu iz ZDA, saj je pot, ki jo morajo prepotovati podatki (obiskovalec – strežnik – obiskovalec), precej krajša. Zato je strežnik najbolje najeti v državi, na katero ciljno publiko ciljamo.

Kakovost povezave z internetom

Seveda tudi sama povezava s svetovnim spletom odigra svojo vlogo. Vendar pa je treba vedeti, da so vsi največji ponudniki spletnega gostovanja poskrbeli za zmogljivo in zanesljivo povezavo ter direkten priklop na hrbtenico omrežja.

Hitro spletno gostovanje

Zmogljiva povezava z internetom

Več o tem, zakaj mora biti spletno gostovanje čim bolj odzivno, ter kakšne so lahko posledice, če je strežnik počasen, pa bomo napisali naslednjič. Ne spreglejte zanimivega prispevka!