Katero vrsto gostovanja izbrati za WordPress?

Če se vsaj malo ukvarjate s spletnimi posli ali pa ste morda kdaj že postavili spletno stran, ste za WordPress zagotovo že slišali. Gre za zelo priljubljen sistem, na katerem temelji daleč največ spletnih strani. Na izjemno priljubljenost vplivajo predvsem dejstva, da je WordPress:

  • brezplačen
  • enostaven za uporabo
  • prilagodljiv
  • ima neskončne možnosti razširitev

Hitrost delovanja sistema WordPress

Ker si verjetno želite, da bi imeli na svoji WordPress strani čim večje število obiskovalcev, je zelo pomembno, da vaša stran deluje kar se da hitro. Počasna spletna stran bo obiskovalce le odganjala, saj danes nihče nima časa in potrpljenja za čakanje na prikaz spletnih vsebin.

Hitrost delovanja - WordPress

Hitrost delovanja WordPress spletne strani

Tudi Google bo imel vašo stran mnogo raje, če bo le-ta odzivna, nagradil pa jo bo z višjimi uvrstitvami za ključne besede v njegovem spletnem iskalniku. Zato je pomembno, da izberete pravo WordPress gostovanje, ki bo poskrbelo za osnovno možnost hitrega delovanja vaše WordPress strani. Vendar pa morate vedeti, da še zdaleč ni vse le v gostovanju, temveč boste morali nekaj zadev na spletni strani urediti tudi sami.

Katero WordPress gostovanje torej?

Za nemoteno delovanje WordPressa povsem zadostuje deljeno spletno gostovanje, vendar pa mora biti to dovolj kvalitetno, da drugi uporabniki strežnika ne motijo delovanja vaše strani. Na strežniku torej ne sme gostovati preveliko število strani, še bolj pomembno pa je, da je strežnik zmogljiv, po možnosti s SSD diski, hkrati pa mora imeti tudi odlično povezavo z internetom.

WordPress gostovanje

WordPress gostovanje

Takšno WordPress gostovanje je pravzaprav za vašo stran idealno, saj boste za vrhunsko delovanje plačali mnogo manj kot bi npr. za VPS gostovanje. Ozko grlo hitrosti delovanja WordPress strani namreč največkrat ni v samem strežniku (ob predpostavki, da gre za kvalitetnega ponudnika gostovanja), temveč v spletni strani oziroma WordPressu.

Kaj lahko naredite, da bo WordPress deloval hitreje?

WordPress vtičniki

WordPress vtičniki

Ste si priskrbeli dobro WordPress gostovanje pri zaupanja vrednem ponudniku, vendar vaša spletna stran še vedno deluje počasi? Poskrbeti bo potrebno za optimizacijo. Vse posamezne skripte lahko preselite v zgolj eno datoteko, na stran naložite slike, ki zavzamejo zelo malo prostora, minimizirate in združite CSS datoteke ter poskrbite za ustrezno predpomnjenje. Pri slednjem si lahko pomagate z WordPress vtičnikom W3 Total Cache, za optimizacijo že naloženih slik pa uporabite WP Smush.it. Ko boste vse to uredili, kar vam mimo grede ne bo vzelo veliko časa, bo vaša stran zagotovo delovala hitreje.

Obstaja še veliko drugih vtičnikov, s katerimi si lahko pomagate pri pohitritvi spletišča, vendar morate paziti, da jih ne uporabite preveč, saj boste drugače dosegli ravno nasproten učinek.