Koliko stane spletno gostovanje?

Pri podajanju odgovora na zastavljeno vprašanje moramo najprej definirati, za katero storitev točno gre. Razlikujemo namreč med več oblikami gostovanja, od posamezne oblike pa v veliki meri zavisi tudi cena. A če želite od nas nek splošen odgovor, ki bo pravilen za daleč največje število spletnih uporabnikov, se cena gostovanja giblje nekje od 30 do 60 € na leto. A pojdimo lepo po vrsti in bolj podrobno definirajmo storitve in njihove cene.

Cena spletnega gostovanja

Koliko stane najem strežnika?

Na spletu boste poleg plačljivih storitev našli tudi brezplačno gostovanje. Čeprav ima to za marsikoga kar lepo prednost – da je brezplačno, pa ima tudi veliko slabosti, o katerih si lahko več preberete v tem prispevku. Priporočamo torej, da se brezplačnemu gostovanju, če se le da, izognete.

Deljeno gostovanjeNajcenejšo obliko storitve predstavlja deljeno gostovanje. Storitev ponujajo praktično vsi večji ponudniki, tako domači kot tuji. Ker si strežnik deli več strank, so cene paketov zelo ugodne. Deljeno gostovanje si lahko uredite že za manj kot 30 € na leto (kar velja predvsem za velike tuje ponudnike z velikim številom naročnikov), a naš nasvet bi bil, da raje odštejete malenkost več, npr. 50 € letno, in si priskrbite kakovostno storitev. V nasprotnem primeru se zna kaj hitro zgoditi, da boste iskali boljšega ponudnika – z bolj odzivnimi strežniki in bolj dostopno tehnično podporo uporabnikom. Za gostovanje spletnih strani v slovenskem jeziku priporočamo ponudnika Neoserv, kjer lahko po ugodni ceni zakupimo prostor na zelo hitrem in zanesljivem strežniku s SSD diskovnimi enotami.

VPS gostovanjeMnogo dražje je VPS gostovanje, katerega smo vam podrobneje predstavili že v tem članku. Že res, da je cena storitve mnogo višja, a pri nekaterih spletnih straneh in aplikacijah deljeno gostovanje enostavno ni dovolj. Potrebno je zakupiti zmogljivejšo storitev – seveda pa najpogosteje velja, da se za VPS gostovanje odločajo lastniki spletišč, ki si s prihodki, doseženimi prek obratovanja spletne strani, to tudi lahko privoščijo. In koliko je za spletno gostovanje na virtualnem strežniku potrebno odšteti? Nekje od 20 pa vse do 100 € na mesec – povsem odvisno od tehničnih specifikacij najetega strežnika.

Namensko gostovanjeZelo podobno velja tudi za namensko gostovanje, kjer so cene še višje. Razlog za to je v tem, da stranka dobi dostop do strežnika – cel strežnik torej pripada le njej. Za namensko oz. dedicated gostovanje je potrebno seči globoko v žep, saj storitev stane od dobrih 100 € na mesec dalje. Za nekoliko boljši strežnik pa je potrebno plačati celo več 100 € mesečno. Verjetno ni potrebno poudarjati, da se namenskega strežnika najpogosteje poslužujejo velika podjetja, ki imajo zelo specifične in zahtevne potrebe glede samega gostovanja.

Ne pozabite, da boste poleg spletnega gostovanja potrebovali tudi domeno. A naj vas ne skrbi – registracija domene je v primerjavi z gostovanjem namreč precej cenejša. Stala vas bo približno 15 €, prav tako pa tudi njeno vsakoletno podaljševanje.