Kako izbrati paket spletnega gostovanja?

Web hosting je storitev, pri kateri moramo dobro definirati svoje želje in potrebe. Še pred zakupom moramo vedeti, kaj točno potrebujemo, zelo pametno pa je razmišljati tudi nekoliko vnaprej. Ponudniki spletnega gostovanja imajo na svojih spletnih straneh predstavljene različne pakete gostovanja. Še preden se odločimo za enega izmed paketov, pa se moramo odločiti glede same vrste storitve.

Paket spletnega gostovanja

Izbira paketa spletnega gostovanja

Če bi radi o vrstah oziroma oblikah spletnega gostovanja izvedeli več, vam priporočamo, da si preberete prispevek z naslovom Štiri oblike spletnega gostovanja. Vsekakor je dobro, da ste z različnimi oblikami storitve seznanjeni – in to še preden se odločite za paket gostovanja.

Katere karakteristike določajo paket?

Za čim boljši izkoristek strežnika in hkrati tudi čim bolj ugodno storitev za naročnika so ponudniki pripravili različne pakete gostovanja.

Paket določajo naslednje karakteristike:

 • Gostovanje - karakteristike paketadiskovni prostor na strežniku
 • količina mesečnega prometa
 • število gostujočih domen
 • število parkiranih domen
 • število e-poštnih predalov
 • število FTP računov
 • število podatkovnih (MySQL) baz
 • izdelava varnostnih kopij
 • možnost anti-virusne zaščite
 • možnost anti-spam zaščite
 • nadzorna plošča

Ko se odločate za paket spletnega gostovanja, morate v prvi vrsti vedeti, koliko domen oziroma koliko spletnih strani boste gostovali na strežniku. Prav tako je dobro, da veste, če bo prostor na strežniku zadoščal vašim potrebam. Bo vašo spletno stran vsak dan obiskalo zelo veliko število spletnih uporabnikov? Potem pozornost namenite tudi količini mesečnega prometa – najbolje bo, da se odločite za ponudnika, ki mesečnega prometa ne omejuje. Imate večje podjetje, vsak zaposleni pa bo potreboval svoj e-poštni predal? Potem naj paket gostovanja omogoča kreiranje zadostnega števila e-poštnih predalov.

Ena izmed zelo pomembnih karakteristik je možnost ustvarjanja podatkovnih (MySQL) baz. Danes je velika večina spletnih strani dinamičnih, kar pomeni, da za delovanje uporabljajo vsaj eno podatkovno bazo. Če boste spletno stran postavili na CMS platformi (npr. v WordPress, Joomla, Drupal, Magento, PrestaShop, OpenCart, …), potem morate vsekakor zakupiti paket gostovanja, ki podpira izdelavo MySQL baz. V nasprotnem primeru vam spletna stran ne bo delovala.

Podatkovna baza MySQL

Podatkovna baza MySQL

Čeprav lahko varnostne kopije datotek ter podatkovnih baz na strežniku izdelujete sami, vam priporočamo, da izberete paket gostovanja, ki vključuje avtomatsko kreiranje varnostnih kopij. Če oziroma ko bo šlo karkoli narobe, boste z uporabo te funkcije lahko spletno mesto povrnili v prejšnje stanje na zelo enostaven način – z le nekaj kliki v nadzorni plošči. Pred zakupom paketa gostovanja se prepričajte, kako pogosto ponudnik izdeluje varnostne kopije in koliko varnostnih kopij vam je vsak trenutek na voljo.

cPanel

Nadzorna plošča cPanel

Omenili smo nadzorno ploščo. Teh je več – nekateri ponudniki uporabljajo svoje rešitve, medtem ko drugi prisegajo na globalno uveljavljene. Po dosedanjih izkušnjah vam priporočamo, da se odločite za ponudnika, ki uporablja eno izmed slednjih rešitev. Globalno uveljavljene nadzorne plošče so namreč izredno dodelane z velikim številom funkcionalnosti, ki pogosto pridejo prav. Prav tako razvijalci skrbijo za redno posodabljanje. Med najbolj poznane nadzorne plošče sodijo cPanel, Plesk, DirectAdmin, InterWorx in H-Sphere. Za najboljšo – najbolj funkcionalno in uporabniku najprijaznejšo, velja nadzorna plošča cPanel. Priporočamo vam, da poiščete ponudnika gostovanja, ki ima licenco za uporabo omenjene nadzorne plošče.

Tako, prebili smo se skozi glavne karakteristike paketov spletnega gostovanja. Naj za konec še enkrat na kratko povzamemo članek. Preden se odločite za ponudnika gostovanja, preglejte njegove pakete. V skladu z vašimi potrebami naredite izbor ponudnikov. Prepričajte se, da boste na paketu lahko gostovali zadostno število domen in da vam bo pripadalo tudi dovolj strežniškega prostora. Paket naj omogoča ustvarjanje podatkovnih baz. Vse skupaj, tudi samo postavitev spletne strani, pa vam bo poenostavila možnost uporabe nadzorne plošče cPanel.