Drobnogled: Gostovanje Prasicek.si

Ponudniki spletnega gostovanja se običajno ukvarjajo tako z nudenjem prostora na strežniku kot tudi z registracijo domen, kar velja tudi za enega najbolj znanih pri nas, Prasicek.si. Nenavadno ime, ki na videz nima nobene povezave z IT storitvami, se je med mojstri hitro uveljavilo, saj že leta ponuja odlične storitve. Sicer pa je prav nenavadnost imena gotovo eden od razlogov, da nam je ponudnik blizu in si ga hitro zapomnimo. Gre torej za zanimivo, zabavno in zaradi tega dobro izbrano domeno, ki jo vsi v »IT vodah« takoj prepoznajo.

Gostovanje Prasicek.si

Ponudnika gostovanja in domen Prasicek.si smo vzeli pod drobnogled.

Kaj omogoča Prasicek.si kot ponudnik gostovanja spletnih strani in kaj kot registrar domen? Ponudnika smo vzeli pod drobnogled, vse podrobnosti pa smo zapisali v nadaljevanju.

Odlična podpora

Prasicek.si se lahko pohvali z množico strank, njihove izkušnje pa so odlične. Predvsem velja poudariti, da v ozadju stojijo strokovnjaki, ki vedno nudijo hiter odziv – in takšna podpora mora biti pri izbiri gostovanja eden glavnih dejavnikov.

Prijazna podpora ter preprost in praktičen naročniški center zagotavljata, da je ponudnik pri lastnikih ter avtorjih spletnih strani vedno odlično sprejet, po odzivih številnih zadovoljnih strank pa smo lahko prepričani, da je Prasicek.si na tem področju izjemno močan. Nenazadnje si stranke zaslužijo hitre ukrepe, hitre odgovore, hitro strokovno pomoč. Žal pri nekaterih drugih slovenskih ponudnikih in tudi množici ponudnikov v tujini tega ne dobijo.

Kakovostni in zanesljivi strežniki

Da bi bila spletna stran vedno dostopna, se hitro odzivala in bila tudi varna, je potrebno poskrbeti tako za primerno strojno kot programsko opremo. Prasicek.si ponuja gostovanje na tako imenovanih SSD strežnikih. Natančneje: uporabljajo se SSD diski, kar je okrajšava za »Solid-State Drive«. Ti so pri dobrih ponudnikih nadomestili HDD diske, pohvalijo pa se lahko s precejšnjim napredkom v hitrosti delovanja sistema.

SSD gostovanje

SSD gostovanje je v primerjavi s klasičnim gostovanjem mnogo hitrejše.

Medtem ko je HDD več desetletij stara tehnologija, je SSD sodobna. Ni le hitrejša, temveč tudi zmogljivejša in zanesljivejša. HDD diski namreč temeljijo na premičnih delih oziroma vrtečih se ploščah, kar predstavlja večjo možnost mehanskih okvar, SSD pa premičnih delov nimajo in delujejo kot flash diski (podobno kot USB ključki).

Možnost okvar samega diska je tako precej zmanjšana, torej se lahko pri Prasicek.si zanesemo, da bo naša stran vedno dosegljiva. Za to dodatno skrbijo tudi z rednim posodabljanjem programske opreme in zaščite.

Raznoliki paketi gostovanja

Gostovanje naj bi bilo vedno po meri naročnika in njegovih potreb. Prasicek.si ima pripravljenih pet paketov spletnega gostovanja, ki nudijo veliko možnosti in pri mnogih izbirah ne omejujejo – na primer pri številu email predalov, FTP računov, poddomen, parkiranih domen, mySQL baz. Neomejena izbira je na voljo v paketih osnovni, napredni, profesionalni in poslovni.

Z enim paketom gostovanja lahko poskrbite tudi za več spletnih domen. Cene gostovanja so kljub temu nizke in konkurenčne ter vam za prvo leto prinašajo izjemen popust, tega pa lahko še dodatno nadgradite, če zakupite gostovanje za dve ali tri leta. Ker verjetno nihče ne ustvari spletne strani z namenom, da bi bila ta v uporabi zgolj leto dni, je možnost znižanega plačila ob daljšem zakupu več kot dobrodošla.

Nadzorna plošča in aplikacije

Na voljo vam je nadzorna plošča cPanel, ki velja za odlično in enostavno, torej boste hitro in brez težav skrbeli za administracijo. Z njo lahko spreminjate nastavitve gostovanja, nalagate datoteke, jih spreminjate, se odločite za spremembe gesel, upravljate z računi elektronske pošte, ustvarite podatkovne baze, FTP račune in še marsikaj.

Nadzorna plošča cPanel

Nadzorna plošča cPanel, ki velja za najboljšo, je zelo preprosta za uporabo.

Prek nadzorne plošče si lahko hitro naložite tudi razne aplikacije. Na voljo jih je več kot 300, med najbolj zaželenimi pa so gotovo WordPress, Joomla, Magento, PrestaShop, Opencart, phpBB, Drupal, PHPlist, … Namestitev opravite z enim klikom, to pa precej olajša siceršnje delo, ko bi se ukvarjali z nastavitvami, bazami, kopiranjem in podobnim.

Brezplačen SSL certifikat

Ker je na spletu pomembna varnost, ima vse več spletnih strani tudi varnostni SSL certifikat, ki skrbi za enkripcijo podatkov in s tem za varnost uporabnika. Ena možnost so plačljivi SSL certifikati, druga pa brezplačni Let’s Encrypt, ki ga ponuja tudi Prasicek.si. Gre za certifikat, ki ga je potrebno znati namestiti, deluje pa kot osnovni domenski certifikat. Je uporaben in zanesljiv, saj ga podpirajo tudi znamke, kot so Mozilla, Cisco, Chrome, Facebook, …

Kaj pa registracija domen?

Prasicek.si je tudi registrar. Pri njih je registracija domen zelo ugodna, saj se vedno najdejo akcijske cene. Uredijo vam registracijo nacionalne domene s končnico .si, domene z generično končnico, ali pa tudi s tematsko končnico – ponujajo jih preko 300!

Po pričevanjih strank je registracija hitra, s podaljševanjem domen ni težav, prav tako pa velja omeniti, da ekipa za podporo naročnikom velja za eno izmed najboljših v Sloveniji.

Naša ocena: 5/5