Čemu vse lahko služi prostor na strežniku?

Ste se odločili za nakup spletnega gostovanja? Se o tem morda ravno odločate? Ko boste gostovanje zakupili, vam bo ponudnik v upravljanje dal del prostora na strežniku. Koliko prostora vam bo na voljo, je povsem odvisno od vrste, predvsem pa od paketa gostovanja. Nekateri paketi so majhni, kar pomeni, da vam bo pripadalo le nekaj 100 MB ali morda 1 GB prostora, medtem ko so drugi precej večji, denimo okoli 10 GB. Prav tako pa ima danes kar veliko ponudnikov pripravljene pakete, s katerimi prostora na strežniku sploh ne omejujejo.

Prostor na strežniku

Veste, za kaj vse lahko uporabite prostor na strežniku?

To, da je na strani ponudnika pri storitvi gostovanja zapisano, da vam pripada neomejeno prostora, seveda povsem ne drži, saj teoretično ni možno. Prav vsak strežnik ima na voljo omejene resurse, med katere spada tudi strežniški prostor. Če boste prebrali splošne pogoje poslovanja na strani ponudnika, se boste o tem lahko tudi sami prepričali.

In za kaj vse lahko prostor na strežniku uporabite?

Prvi odgovor se ponuja kar sam – za postavitev spletne strani, seveda. Sodobna spletna stran je sestavljena iz datotek in podatkovnih baz. Pri večini strani največji del datotek predstavlja slikovni material, kar še posebej velja za razna spletišča s številnimi galerijami slik ter za velike spletne trgovine. Nekaj prostora zavzame tudi sam CMS sistem, na katerem temelji spletna stran, npr. WordPress, Joomla, PrestaShop ali Magento. Prav tako svoj prostor potrebuje grafična predloga ter vtičniki, ki osnovnemu sistemu omogočajo dodatne funkcionalnosti.

CMS - Content Management System

CMS – Content Management System

Običajno precej manj prostora zavzamejo podatkovne baze, v katerih so shranjene vsebine, povezave, cene artiklov, različni metapodatki, lahko tudi statistični ter razni drugi podatki. Čeprav so pri večini spletnih strani podatkovne baze relativno majhne, zgolj nekaj MB, pa to še zdaleč ne velja za vse strani. Velike spletne trgovine imajo tudi velike podatkovne baze s številnimi podatki, ki zahtevajo svoj prostor.

Elektronska poštaProstor na strežniku potrebujete tudi za shranjevanje oz. gostovanje elektronske pošte. Sicer lahko e-poštni predal nastavite tako, da se pošta s strežnika prenese na napravo (npr. na računalnik, tablico ali telefon), a takšni primeri so razmeroma redki. Večina uporabnikov raje vidi, da je e-pošta shranjena tudi na strežniku, saj v primeru, da se pošta na lokalni napravi zaradi takšnega ali drugačnega razloga izgubi, še vedno ostane rezervna kopija na strežniku. Poleg tega lahko do e-pošte tudi vedno in povsod dostopate – kar z uporabo e-poštnega odjemalca neposredno v spletnem brskalniku.

Pri izbiri paketa gostovanja torej upoštevajte tudi velikosti vaših e-poštnih predalov!