Katera so najpogostejša vprašanja pred nakupom gostovanja?

Ko se posameznik, podjetje ali skupina ljudi odloči, da bi bilo potrebno postaviti spletno stran, se kar naenkrat pojavi cela vrsta vprašanj. Večina je povezanih s samo spletno stranjo, npr. z dizajnom, strukturo strani, izbiro sistema za urejanje spletnih vsebin, prav tako se običajno že prej okvirno zastavijo naloge, kdo bo (po)skrbel za kaj. Vprašanja pa niso povezana le s spletno stranjo, temveč tudi z izbiro domene in spletnim gostovanjem.

Spletno gostovanje - vprašanja

V današnjem prispevku si bomo ogledali, katera so tista vprašanja, povezana s spletnim gostovanjem, ki se pri ljudeh najpogosteje porajajo, seveda pa bomo nanje podali tudi odgovore.

Zakaj je potrebno kupiti spletno gostovanje?

Marsikdo ne ve, zakaj gostovanje sploh potrebuje. Zakaj ni dovolj spletna stran in po možnosti še domena, torej spletni naslov, na katerem se bo stran nahajala? Zato, ker se morajo tudi podatki spletne strani nekje nahajati. Verjetno veste, da je stran sestavljena iz datotek, pogosto tudi iz podatkovnih baz, tako datoteke kot baze pa morajo biti uporabnikom spleta ves čas na voljo, saj v nasprotnem primeru stran ne bi bila dostopna. Nakup spletnega gostovanja pomeni nakup prostora na strežniku, strežnik pa je računalnik, ki je neprestano povezan v svetovno omrežje.

Zakaj ne bi spletne strani gostoval doma na svojem računalniku?

Domači strežnikPodjetja, ki ponujajo spletno gostovanje, so za to storitev specializirana. Imajo zelo zmogljivo strojno opremo, prav tako pa tudi vso potrebno programsko opremo. Njihovi strežniki so v svetovni splet povezani prek izjemno zmogljive povezave, prav tako pa so večinoma priklopljeni neposredno na hrbtenico spleta, kar omogoča hitro nalaganje spletnih strani. Zelo pomembno je poudariti, da imajo ponudniki tudi izkušnje z zagotavljanjem spletne varnosti.

Če povzamemo – doma bi svojo stran sicer lahko gostovali, a ima gostovanje pri zanesljivem ponudniku celo vrsto prednosti. Ne pozabite tudi na to, da bi bil račun za elektriko, če bi bil vaš (dodaten) računalnik ves čas prižgan, precej višji.

Ponudnik gostovanja ima na strani predstavljene različne vrste gostovanja. Kaj izbrati?

Nekatere vrste spletnega gostovanja so namenjene zahtevnejšim uporabnikom, medtem ko se večina odloči za deljeno gostovanje, ki za relativno nizko ceno zadovoljuje potrebe daleč največjega števila naročnikov. Priporočamo vam, da si preberete članek z naslovom Štiri oblike spletnega gostovanja, v kolikor pa nameravate svojo spletno stran postaviti na sistemu WordPress, preberite tudi ta članek.

Koliko me bo stalo neko osnovno gostovanje?

Kot smo že zapisali, so stroški, povezani z osnovnim oziroma deljenim gostovanjem relativno nizki. Gostovanje vas bo na letni ravni stalo okoli 50 €. Sicer je možno storitev zakupiti tudi po še nižji ceni, vendar je pametno odšteti malenkost več in si priskrbeti kakovostno storitev pri zanesljivem ponudniku.

In kje naj spletno gostovanje kupim?

Najprej se morate odločiti, ali boste strežnik zakupili doma ali v tujini. Če boste imeli stran v slovenščini, se odločite za domačega ponudnika, saj boste imeli vso podporo na voljo v slovenskem jeziku, poleg tega pa bodo odzivni časi manjši. Ker bodo obiskovalci vaše strani iz Slovenije, prav tako pa bo tu postavljen tudi strežnik, se jim bo spletna stran prikazala hitreje, kot če bi bil strežnik postavljen v ZDA, Avstraliji ali morda kje drugje.

Spletno gostovanje Neoserv

Nato pa se morate odločiti še glede ponudnika. Sami prisegamo na spletno gostovanje NEOSERV – gre za domačega ponudnika z več kot desetletno tradicijo. Poleg stalnega nadgrajevanja strežnikov z modernimi komponentami so znani tudi po odzivni in ustrežljivi podporni službi, ki skrbi za zadovoljstvo svojih naročnikov. Zelo pohvalno je tudi to, da v svojih strežnikih že uporabljajo SSD tehnologijo, kar precej pohitri delovanje spletnih strani.